Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Τοξικοί άνθρωποι


Τον αναγνωρίζεις εύκολα. Είναι ο άνθρωπος που δε θα υποχωρήσει χιλιοστό ακόμα κι αν υποστηρίζει τη μεγαλύτερη μπαρούφα όλων των εποχών. Θα τσιρίζει ακατάληπτα μόνο και μόνο για να μη φανεί ότι έχει άδικο. Θα προσπαθήσει να σε μειώσει με ηλιθιότητες, χωρίς επιχειρήματα φυσικά, μέχρι να πέσεις στο επίπεδό του και να ξεκατινιαστείς. Μη το κάνεις. Έχει μεγαλύτερη εμπειρία στη λάσπη και θα χάσεις.
Τον συναντάς στη σχολή, στο σύλλογο φοιτητών. Ίσως και πιο πριν στο δεκαπενταμελές. Θα φωνασκεί άσκοπα έχοντας του κώλου του το χαβά ακόμα κι αν καίγεται το σύμπαν. Το να συζητήσεις λογικά μαζί του, ειδικά όταν βρίσκεται σε κρίση υστερίας -και είναι σε υστερία πιο συχνά κι από το Μιχαλολιάκο ή μήπως ανήκει κι αυτός στην κατηγορία; food for thought...- είναι πιο μάταιο κι από το να προσπαθείς να κάνεις ένα λιοντάρι χορτοφάγο. 

Θα τον συναντήσεις έπειτα στη δουλειά και ειδικά αν είναι ανώτερός σου την έχεις βάψει, καλύτερα να αλλάξεις χώρα. Θα κατηγορεί τους άλλους για τα πάντα, από τεμπελιά μέχρι και για τα δικά του λάθη, ενώ αυτός το μόνο που κάνει είναι να δίνει διαταγές. Σε περίπτωση που δεν είναι προϊστάμενος, θα είναι εκείνος που όταν η ομάδα αποφασίζει πως αυτό είναι το σωστό αυτός θα εξακολουθεί να κάνει το δικό του βρέξει-χιονίσει και ποιος το χέζει το team spirit.
Στην παρέα, μα καλά είσαι εντελώς ηλίθιος-μαζόχας, γιατί να τον έχεις στην παρέα σου; Οκ να δεχτώ τα ανθρωπιστικά σου και μάλλον θέλω να σώσω τον κόσμο αισθήματά σου -είσαι Λέων είπαμε ε;- τον έχεις στην παρέα. Άχρηστους θα σας ανεβάζει, άχρηστους θα σας κατεβάζει όλους, ενώ μονίμως θα είναι αυτός που είναι έτοιμος για καβγά.
Αν δε είναι φίλος/φίλη του/της συντρόφου σας την έχετε βάψει. Θα σας ανταγωνιστεί και θα προσπαθήσει να σας εξοντώσει με κάθε μέσο ως παρείσακτο. 
Αν υπάρχει ένα δώρο που μπορείς να κάνεις σε έναν τέτοιο άνθρωπο, είναι κουπόνι για μακρόχρονη ψυχανάλυση. Προσπαθεί να καλύψει την χαμηλή του αυτοεκτίμηση βγάζοντας τα κόμπλεξ του σε κάθε πρόσφορο στόχο. Θα σε κατηγορήσει για ότι πεις αλλά και ότι δε πεις θεωρώντας ότι διαβάζει ακόμα και τη σκέψη σου. Στην πραγματικότητα διαβάζει τα δικά του αισθήματα προς τον εαυτό του από το ίδιο του μυαλό. 
Συνήθως δεν έχει καταφέρει να κάνει κάτι πραγματικά αξιόλογο με την αξία του αλλά αναρριχάται με φωνές και τσιρίδες επειδή όλοι βαριούνται να τα βάλουν μαζί του. Τις ικανότητες του τις πνίγει η ανικανότητα να διδαχθεί οτιδήποτε αφού ως γνωστόν είναι μεγαλοφυΐα και "ποιος τυχάρπαστος δάσκαλος μπορεί να τον διδάξει"! Το θέμα είναι πως το γεγονός αυτό δεν το συγχωρεί ο ίδιος στον εαυτό του με αποτέλεσμα την προαναφερθείσα χαμηλή αυτοεκτίμηση. 
Κρατείστε τον μακριά. Αρκετά ψυχολογικά προβλήματα έχουμε από μόνοι μας δε θέλουμε κι άλλα!